Women Territory

Смачний світ, склад приправ

Культура використання приправ прийшла до України з Індії, Афганістану, Кореї, Китаю, В'єтнаму, жителі яких цінують цілющі властивості деяких спецій. Приміром, перцю приписують антисептичні властивості, багато допомагають підвищити імунітет, поліпшити обмін речовин. На Кавказі особливо популярною є суміш під назвою «хмелі-сунелі» -приправи, склад яких включає майоран, що має дуже багато лікувальних властивостей - від допомоги при нежиті до серцевих захворювань. В Україні ж господині часто додають в їжу свіжі та сушені трави - кріп, петрушку, кінзу, базилік, часник, а також перець і гірчицю, яка є обов'язковим інгредієнтом самого популярний соусу - майонезу.Ці приправи допомагають і блюда зробити апетитніші, і імунітет міцніше, активізуючи захисні сили організму.

 

Як не помилитися у виборі спецій

Вид спецій може бути самим різним: це можуть бути трави, листя, насіння, засушені квіти або ягоди. В таких випадках можна використовувати приправи, розфасовані окремо, а можна купити відразу суміш спецій.Щоб приготувати смачну страву, варто використовувати безліч різних спецій, тоді результат здивує вишуканим смаком і ароматом.

Але часто до фасованим прянощам додають штучні підсилювачі смаку, які можуть згубно вплинути на здоров'я. Це:

 

  • глюкомінат натрію;
  • смакова добавка Е621 (глутамат натрію),
  • загущувач Е1412 (дікрахмалфосфат)
  • білкові гідролізати.

 

Вони «забивають» природний смак і аромат спецій, роблячи їх не натуральними. Тому уважно вивчайте приправи, склад їх на упаковці і сміливо відмовляйтеся від покупки товару, де були помічені ці добавки. Найкраще самостійно готувати суміші спецій.

Мистецтво смаку через спеціїПам'ятайте, яку приправу до чого краще використовувати:

 

  • до солодких страв - гвоздику, ваніль, корицю;
  • до кислих - оцет, гірчиця, хрін, перець.

солона трапеза же стає більш ароматною і приємною на смак від додавання кропу, базиліка, кмину, лаврового листа.

Популярні спеції, використовувані в кулінарії

Наведемо список приправ, які допоможуть вам зробити смачніше і вишуканіше ваші страви. Вивчайте і вибирайте!

 

  • Перець - приправа з Індії, Індонезії, Малайзії, Бразилії. Чорний перець в основному кладуть в несолодкі страви, хоча є й десерти, яким він надає пікантності. Білий перець використовують для приготування білих соусів. Зелений перець додають в вершкове масло,яке йде до м'яса.
  • Трави кропу, петрушки, базиліка, лавра і м'яти - ростуть повсюдно, додають в блюда як в свіжому, так і засушеному вигляді. На їх основі можна приготувати безліч салатів і холодних закусок, а також їх додають в супи.
  • Каррі - родом з Індії, до складу приправи входить куркума, коріандр, червоний кайенский перець,використовують для приготування курки, рису, рагу, салатів, навіть додають в чай.
  • Орегано (Материнка) - походить з теплих районів Середземномор'я, є обов'язковою в кухнях Італії та Мексики. Незамінний компонент піци.
  • Чебрець - спеції з волоських і італійських берегів, використовують їх для поліпшення запаху, смаку страв з овочів,а також для додання аромату свинині, баранині, рибі, горохового супу.
  • Кумин (Зіра) - пряність із Середземноморських островів, Середнього Сходу, Індії, Китаю, незамінна для плову, каррі, бобових страв, кускус, східній баранини, страв з баклажана, несолодкому напої ласси.
  • Коріандр - індійська приправа, незамінна для каррі, грецької риби,часто використовується в овочевих і м'ясних стравах.
  • Сумак - спеція з Італії та країн Середнього Сходу, її використовують в соусах для м'яса, заправках для салату.
  • Шафран - найдорожча приправа, так як для її виготовлення використовуються тільки рильця квіток. Вона привозиться з Іспанії, застосовують його в різотто, для рибних страв, в солодощах індійського народу,для додання страві кольору.
  • Куркума - пряність з Індії, Індонезії, Китаю, Середнього Сходу, використовують в рибному меню, а також в різних рисових блюдах для додання кольору і аромату.

 

Така різноманітність дозволяє кожній господині сміливо експериментувати зі смаком страв і дивувати домочадців смачними шедеврами!

Додати коментар


Захисний код
Оновити