Women Territory

Як вибрати кухонний посуд?

Купуючи посуд, ми завжди розраховуємо на те, що вона прослужить нам довго і максимально нагоді на кухні. Це залежить від технології виробництва, від матеріалу, з якого посуд зроблена, і від уміння дбайливо ставитися до неї. Як же вибрати сковороди, каструлі та інші корисні на кухні предмети?

 

Матеріали

Для початку ознайомимося з основними матеріалами, з яких робиться кухонний посуд, з їх достоїнствами і недоліками.

 

Чавунний посуд

Вважається найдовговічнішою. Нагрівається такий посуд довго, однак і остигає також не швидко. Чавунний посуд складно подряпати, тому дозволяється використовувати металеві лопатки при приготуванні їжі. У чавунному посуді найкраще гасити, наприклад, капусту, готувати плов, і пекти млинці.

Мінуси посуду з чавуну: занадто важка і досить вимоглива в догляді - періодично потрібно прожарювати, після кожного використання протирати рослинною олією проти іржі.


Алюмінієвий посуд

Плюси: найдешевший варіант, легка. У ній добре готувати каші, варити макарони.

Однак алюмінієвий посуд швидко прийде в непридатність, якщо готувати в ній щі, соуси і різні страви, в яких є оцет, лимонна кислота, луги. Крім того, в такому посуді не можна залишати їжу, щоб метал не окислявся, і його частинки не залишалися потім в приготованій їжі.


Посуд з нержавіючої сталі

Багато господинь вважають її ідеальним варіантом для кухні. Такий посуд прослужить довго, вона не вимагає особливого догляду, не боїться іржі, абсолютно безпечна і дуже естетична. Готувати в ній можна все і миється посуд з нержавійки легко.

Мінусом можна вважати високу теплопровідність, але багатошарове алюмінієве дно в сучасних моделях позбавляє посуд з нержавіючої сталі і від цієї проблеми.


Посуд з тефлоновим покриттям

До достоїнствами посуду з тефлоновим покриттям, безсумнівно, варто віднести те, що вона швидко прогрівається і їжа не пригорає.

Однак такий посуд легко подряпати, тому її середній термін служби 2 роки. Крім того, в останні кілька років проводяться численні дослідження, за результатами яких тефлон вважається небезпечним для здоров'я матеріалом, що знижує імунітет людини і навіть викликає рак.

Посуд з антипригарним керамічним покриттям

Такий посуд легко миється, не дряпається, абсолютно безпечна, підходить для смаження. Її практично неможливо зіпсувати. Однак, зараз на ринку багато підробок, тому вибирати посуд з керамічним покриттям слід особливо ретельно.


Посуд з вогнетривкого скла

Досить зручний варіант для мікрохвильової печі і духовки. Добре миється, довго тримає тепло. Підходить для приготування страв з меню здорового харчування.

Недоліків у посуду зі скла небагато, хіба що вона все-таки іноді б'ється або лопається через перепад температур води, наприклад.


Кілька порад при виборі посуду

  • Вибирайте посуд, у якій товсте дно і стінки. Вона нагрівається рівномірно і довго не остигає.
  • Якісна кухонний посуд достатньо важка, це означає, що вона не деформується і буде довго служити.
  • Для варіння супів, тушкованих страв вибирайте невисоку широкий посуд, для варіння макаронів - високу.
  • Вибираючи посуд, придивіться до ручок. Вони повинні бути виготовлені з міцного ненагревающегося матеріалу.
  • Вибирайте кришку точно за розміром до посуду, так, щоб вона добре прилягала до каструлі або сковороді.
  • Пам'ятайте, що для склокерамічної плити потрібна спеціальний посуд з гладким дном.
  • Вибирайте посуд перевірених марок.
  • Купуючи посуд, огляньте дно - воно має бути ідеально рівним, гладким, без дефектів.


Не варто недооцінювати важливість вибору кухонного посуду. Її якість позначиться на корисності приготованої в ній їжі, а значить, і на Вашому здоров'ї. Правильно вибрана посуд прослужить Вам довго і заощадить час для інших справ.

Додати коментар


Захисний код
Оновити