Women Territory

Поради по правильному харчуванню від Майкла Півлана

У наші дні таке природне заняття людини, як харчування стало надзвичайно складним. Багато з людей не мають орієнтирів у світі їжі, часто покладаючись на думки фахівців, повідомлення в пресі, книги. Однак, незважаючи на те, що все-таки є якийсь багаж знань з дієтології, як і раніше не ясно, як організувати правильне харчування.

Порада № 1 - віддати перевагу натуральним продуктам

Зробіть вибір на користь їжі рослинного і тваринного походження і відмовтеся від продуктів харчування, які були створені людьми. При купівлі будь-якої продукції обов'язково звертайте увагу на її склад.



Щорічно з'являються тисячі малокорисних продуктів, смак і вигляд яких виробники покращують за допомогою харчових добавок. Останні посилюють апетит і викликають звикання.

Також у процесі харчового виробництва продуктів харчування змінюється структура поживних речовин, виробляються шкідливі компоненти. Йдеться про транс-жири в таких продуктах, як чіпси, попкорн, випічка із білої рафінованого борошна, картопля - фрі, майонези, соуси, глазуровані вироби тощо

Крім вищевказаного, процес обробки продуктів призводить до втрати корисних складових. Наприклад, в ході очищення рослинного масла видаляються фосфоліпіди, вільні жирні кислоти, каротиноїди, необхідні для здоров'я людського організму.

До категорії не самих корисних продуктів можна віднести і продукти - замінники - підсолоджувачі, м'ясо із сої, маргарин і т.п. Подібного роду продукція не тільки не приносить користі, але й має негативний вплив на організм.

Натуральна ж їжа не містить різних штучних інгредієнтів: харчових добавок, замінників, консервантів, транс-жирів і інших шкідливих компонентів.

 

Порада № 2 - уникати рафінованої їжі

До рафінованим продуктам відносять цукор, борошно тонкого помелу, соки без м'якоті, соки концентрати, шліфовані крупи і т.п. Ці продукти очищають від баластних речовин або харчових волокон, які мають корисними властивостями для травного тракту. У процесі виробництва борошна тонкого помелу видаляється 90% вітамінів, білків і мікроелементів.

Рафінований цукор також не містить корисних речовин. При цьому він збільшує секрецію інсуліну, що є головною причиною ожиріння. Крім того, порушує обмінні процеси, кислотно-лужну рівновагу, призводить до дефіциту вітамінів групи В.

Порада № 3 - не вживати знежирені продукти або продукти з низьким вмістом жиру

Компанія за створення знежирених продуктів, яка проводилася протягом 40 років, зазнала фіаско. У складі такої продукції в більшості випадків міститься значна кількість цукру, який додають виробники для компенсації нестачі смаку.

Вживання великої кількості вуглеводних продуктів неминуче призводить до розвитку ожиріння і різних захворювань. Найкраще дотримуватися принцип помірності як щодо продуктів, що містять жири, так і продуктів, у складі яких перебувають вуглеводи.

Порада № 4 - зменшити порції їжі і змінити поведінку під час прийому їжі

Науково доведено, що необхідно з'їдати меншу кількість їжі в порівнянні з звичним обсягом. Люди поглинають значно більше, ніж потрібно організму, щоб залишатися здоровим.

В даний час існує думка, що наїдатися досхочу - це правильно і нормально. Однак багато культури (японська, індійська традиції) підкреслюють, що потрібно припиняти тобто до того, як буде досягнута ця точка.

Більшість людей приступають до їжі, коли відсутнє відчуття голоду. Вони починають їсти, «заїдаючи» печаль, нудьгу і образи. Варто спробувати розібратися в причині, чому ви приступаєте до їжі. Дієвим є бабусин тест: якщо не хочеться з'їсти яблуко, значить - голод відсутня.

Багато ступінь ситості визначають за візуальними ознаками. Більше порція - більше їмо, більше стакан - більше наливаємо. Культура харчування перетворюється на культуру зору. Але оскільки мова йде про їжу, має сенс розвивати інші органи чуття, які будуть постачати більш достовірною інформацією. Варто зупинитися і прислухатися до того, що говорить шлунок, а не зір.

Також щоб краще зрозуміти, коли зупинитися - потрібно їсти повільно. Ретельно пережовуючи і смакуючи їжу, людина зможе задовольнити організм меншим її кількістю. При цьому покращиться процес травлення і засвоєння, а відповідно - здоров'я.

Щоб насолоджуватися смаком їжі, має сенс звернути увагу на наступний афоризм - «Банкет полягає в першому шматочку». Саме перший шматочок є найсмачнішим, кожний наступний приносить все менше задоволення. Економісти цей закон називають законом зменшення граничної корисності.

Також можна купити маленьку посуд. Згідно з результатами одного з досліджень, після того, як були замінені тарілки діаметром 30 см на тарілки діаметром 24 см, вдалося скоротити раціон харчування на 22%.

Ці поради з правильного харчування допоможуть змінити звичний раціон, додадуть здоров'я і гарного самопочуття.

Додати коментар


Захисний код
Оновити